Mitä jenkkifutis on?
Minustako jenkkifutari?
Amerikkalainen jalkapallo on vauhdikas kontaktilaji, jossa voi pärjätä niin iso- kuin pienikokoinen pelaaja.
Pelissä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla monipuoliset taktiset kuviot ja kovat fyysiset kontaktit. Laji tarjoaa harrastajalleen sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita.
Jenkkifutis on late entry -laji, jonka voi hyvin aloittaa myös myöhäisessä iässä (yli 20 v.). Bulldogsissa pelaa useita pelaajia, jotka ovat pelanneet vaikkapa jääkiekkoa ja aloittaneet jenkkifutarin uransa vasta myöhemmällä iällä. Hyvälle urheilijalle lajin pelipaikkakohtaiset tekniikat ovat nopeasti omaksuttavissa ja peleihin pääsee mukaan nopeasti.
Ennen kaikkea amerikkalainen jalkapallo on joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Koska eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin kaverille. Esimerkiksi potkaisijana toimiva pelaaja osallistuu tuskin koskaan kontakteihin.
Jenkkifutis voi myös olla ylimmällä tasollaan vaativaa huippu-urheilua. Lajin kautta voi päästä opiskelemaan pohjois-amerikkalaisiin huippuyliopistoihin.
Minkä ikäisenä aloittaa harrastus?
Lajin aloittamisajankohta ei ole pelkästään riippuvainen iästä. Lasta voi rohkaista harrastamaan jenkkifutista, kun hänellä itsellään herää kiinnostus lajia kohtaan. Jo alle 9-vuotiaat voivat aloittaa amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen turnausmuotoisissa sarjoissa. Pelaajien ollessa taitotasoltaan, voimiltaan ja vartalon kooltaan suhteellisen samanlaisia, voi kilpailla turvallisesti iästä riippumatta.
Suomessa U17 on ensimmäinen ikäluokka, jossa peliä pelataan samoin säännöin kuin aikuisten peleissä.
Mukaan vapaaehtoistyöhön
Oma harrastus jenkkifutiksen parista on löytynyt monille myös kentän ulkopuolelta. Seurojen ja lajiliton erilaisissa tapahtumissa on vapaaehtoistehtäviä tarjolla kiinnostuneille ja lajiperhe ottaa uusia jäseniä mukaan avosylin.
Harrastamisen ja pelaamisen kustannukset
Amerikkalaisen jalkapallon harrastajan kustannukset muodostuvat, pelaajalisenssistä, vakuutuksesta, varusteista, jäsenmaksusta sekä seurojen kausimaksusta.
Jokaisella amerikkalaista jalkapalloa pelaavalla harrastajalla tulee olla vakuutus, joka kattaa lajina amerikkalaisen jalkapallon. Vakuutuksen voi joko hankkia erikseen tai hyödyntää pelaajalisenssin yhteydessä tarjolla olevaa kattavaa vakuutusturvaa. "Sporttiturvan" tarjoajana toimii Pohjola Vakuutus.
Amerikkalaisessa jalkapallossa pelaajat käyttävät suojavarustusta, joka koostuu kypärästä, hartiasuojasta, lonkka- reisi- ja polvisuojista sekä hammassuojasta. Harjoiteltaessa tarvitaan oma harjoituspeliasu, jossa on lajiin soveltuvat housut ja paita.
Aloittelijan perusvarustepaketti maksaa tasosta riippuen n. 200-400 euroa. Pakollisten varusteiden lisäksi voi hankkia esim. pelihanskat, kylkisuojat ja niskatuen omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Useimmat seurat lainaavat varusteita aloittelijoille ja harrastuksen voi aloittaa ennen omia hankintoja.
Harrastajat maksavat lisäksi urheiluseuralleen kunkin seuran käytännön mukaisesti jäsenmaksun sekä usein myös kausimaksun. Näiden suuruus vaihtelee seuroittain riippuen pelaajien iästä ja sarjatasosta. Kausimaksulla kustannetaan joukkueen kuluja jotka syntyvät osallistumisesta sarjaan. Seuroille kustannuksia syntyy lajiliitolle maksettavista sarjamaksuista, paikallisista harjoitustila- ja kenttävuokrista, tuomaripalkkioista, vieraspelien matkakustannuksista, peliasuista, huoltotarvikkeista jne.
Kaikki suomalaiset jenkkifutisseurat ovat ry-pohjaisia ja niiden toiminta perustuu vapaaehtoistyöntekijöiden arvokkaaseen panokseen. Myös seuratoiminnan parista yhä useampi aikuinen on löytänyt itselleen mielekkään harrastuksen ja yhteisön, jossa toiminta on merkityksellistä ja antoisaa.